teisipäev, 26. jaanuar 2010

Australia Day

Täna, 26. jaanuaril, on siin rahvuslik püha ja inimesed kogunevad tähistamaks Austraalia päeva (Australia Day). Tegemist on Briti tsivilisatsiooni alguse aastapäevaga. Meenutatakse 1788. aasta 26. jaanuari, mil Briti laevastik (First Fleet- 11 laeva vahistatutega) maabus Sydney lahte. Tänapäeval räägitakse Austraalia päeva pidustuste ajal palju selle maa mitmepalgelisusest, erinevast ühiskonnast ja maastikust ning tähelepanuväärsetest saavutustest. See on aeg, mil meenutatakse selle maa ja rahva ajalugu ning mõtiskletakse, kuidas muuta Austraaliat tulevikus üha paremaks. Tuntakse uhkust oma maa ja austraallaseks olemise üle.

Üle terve riigi leiavad aset mitmed pidustused ja tseremooniad. Väga populaarsed on ühised hommikusöögid ja perekonna ning sõpradega grillimised (barbeque). Lisaks teeb igal aastal Austraalia päeva õhtul peaminister teatavaks Austraalia aasta inimese autasu saaja. See läheb tavaliselt Austraalia kodanikule, kes on tähendusrikkalt kaasa aidanud Austraalia ühiskonna ja rahva hoidmisele ning arendamisele.

Osade pärismaalaste jaoks sümboliseerib Austraalia päev pigem vaenulike brittide saabumist, nende jaoks on tegemist nö „Sissetungi päevaga“ (Invasion Day), mil mälestatakse oma kultuuri kaotust. Seega tähistab igal aastal üks osa pärismaalasi pidustustest osa võttes Austraalia päeva (Australian Day) ning pea igal aastal leiavad aset ka mõned vaenulikud protesti- ning vastupanuaktsioonid.

Meie tähistasime Austraalia päeva pererahva kutsel nendega Mildurasse kaasa minnes ja Murray jõe äärsest traditsioonilisest ühishommikusöögist osa võttes. Ühised meelelahutuse saatel peetavad hommikusöögid tunduvad Austraalias päris populaarsed olevat. Ka sel korral oli suur osa inimesi oma tekkide ja/või toolide ning laudadega kokku kogunenud ja kohalik klubi (Lion`s Club) pakkus kõigile väikese raha eest (5$ ports) traditsioonilist briti hommikusööki- röstsai peekoni ja munaga, selle kõrval kohalik maitsetu vorstike ning topsike apelsinimahla.


Hommikusöök leidis aset väikeses vabaõhumuuseumis ning einestamise taustaks kuulsime Mildura linnapead ja külalisesinejaid rääkimas Austraalia päeva tähtsusest ning oma maast ja üksteisese hoolimisest. Oli märgata, et suur osa inimesi võtab Austraalia päeva tõsiselt ning südamega. Kõikjal oli näha Austraalia lipu motiividega riideid kandvaid inimesi ja lipu motiividega ehitud lisavidinaid- mütsid, õhupallid, toolid, tekid jne. Ka meie otsisime tähtsa päeva puhul kõik oma austraalia lipu sümboolikaga asjad välja, Allan kandis lipu värvides plätusid ning mina panin tähtsa päeva puhul selga lipumotiivides bikiinid (küll riiete alla). Päev oli edukas ja saime oma kollektsiooni lisada kaks väikest Austraalia lippu :)

Austraalia päeval leiavad tavaliselt aset ka kodakondsuse saamise tseremooniad, nii ka sel korral Milduras. Tseremoonia alguses pidas Mildura linnapea väikese eelkõne kodanikuks olemise tähtsusest, seejärel kutsuti peadselt uuteks kodanikeks saajad lavale. Lavale kutsuti sel korral umbes kakskümmend inimest. Märkasime peakatete ja nahavärvi järgi, et suur osa neist tundus olevat aasia päritolu. Värsked kodanikud ütlesid oma tõotused ning said uhkusega kätte kauaoodatud paberid, mis elu siin maal nende jaoks oluliselt lihtsamaks muudavad. Lõpetuseks tõusid kõik ümberkaudsed inimesed püsti, ühiselt loeti kaasa Austraalia kodanikuks olemise tõotust (?) ning lauldi väikese imelise häälega tüdruku saatel kaasa Austraalia hümni.


See oli lühiülevaade austraallaste jaoks tähtsatest hetkedest ning meie ristumisest austraallaste traditsioonidega.

2 kommentaari:

  1. Väga vahva!! Olin vahepeal pausi teinud teie blogi lugemisse - nüüd lugesin 3 juttu korraga. Ja eestipärast toitu välja pakkudes: keedukartul ja haklihakaste :) ja kurditomati hapukoore salat kõrvale (kuigi kas seal on sellist hapukoort leida nagu vaja). Ja kui teie naudite puhkust Eestist soojuses siis me Pauliga naudime ka väikest nädalast puhkust, mitte küll soojal maal - hoopis vastu pidi: lumistes Rootsi Are mägedes lauatades.
    Suured KALLID!!!

    VastaKustuta
  2. Tänud soovituste eest ja loodan, et teie pisike puhkus oli lumine ja lõbus :) Soojad tervitused teile!

    VastaKustuta