teisipäev, 5. jaanuar 2010

Eksperiment- „PÄIKESEKÜPSETATUD MUNAD Austraalia moodi“

Ekstreemsest juukselõikusest on juba omajagu aega möödas. Oli paras aeg midagi muud katsetada. Toomegi teieni oma järjekordse eksperimendi. Kõik toimus ühel ilusal suvepäeval, mil meid rõõmustas taas +40 kraadine kuumus. Kuna Austraalia on paljude ideede maa, otsustasime siinse päikse proovile panna. Järgnevalt saate osa killukesest meie kokakunstist, mis võimaldab teil lihtsa vaevaga oma perele süüa valmistada.

TINGIMUSED JA ABIVAHENDID:
Kuum ilm (vähemalt +40 kraadi)
Näljane mees (või keegi pereliikmetest)
Auto (mida tumedam, seda parem)
Puhas lapp auto kapoti puhastamiseks
Pannilabidas

KOOSTISAINED (portsion paarikesele):
2 muna (Home Brand* Austraalia kanade munad)
Kaks näpuotsatäit soola (Home Brand*)
Aerosool toiduõli (Home Brand*)
P.S. Soovitav on varuda ka vähemalt 4 viilu saia (Home Brand*) ja veidi ketšupit (Home Brand*). Ooteaja ja kuuma ilma üleelamiseks võiks olemas olla ka vähemalt 2 -liitrine jääkülm apelsinimahl (Home Brand*).

Home Brand* koostisained:


Home Brand*- Safeway ja Woolworth-i odavate toiduainete registreeritud kaubamärk.

KUIDAS TOIMIDA:
Palu oma näljasel mehel auto kõige kuumema päikese kätte parkida. Otsige parkimiskoht tõusu peale, et kapott oleks maapinna suhtes horisontaalasendis. Puhasta auto kapott. Pihusta kapotile aerosoolõli. Lase õlil pisut päikese käes kuumeneda. Löö munad (kanamunad) kapotile. Raputa munadele soola. Oota, kuni munad küpsevad. Varu kannatust, kuna see võib võtta oluliselt rohkem aega kui arvanud olid. Soovi ja vajaduse korral võib lisakütteseadmena kasutada ka auto mootorit. Lõpetuseks naudi odavat, lihtsalt valmistatavat ning maitsvat söömaaega värskes õhus koos oma ülitänuliku kaasaga.

MEIE KOGEMUS:
Eksperimendipäeval rõõmustas meid väga +44 soojuskraadi olemasolu. Lõpuks ometi saime oma kokakunsti proovile panna. Puhastasime ootusärevalt auto kapoti ning otsisime endale Murray jõe äärde veidi teistest inimestest eemale tõusu peale kena parkimiskoha. Igaks juhuks lasime autol veel kuumeneda, et kindlustada munade soojenemiseks paremad tingimused. Nälg andis samuti tunda, aga oma isu ei saanud ju ometi millegi muuga rikkuma hakata :)

Tööpinna puhastamine:


Otsustasime kaks muna päikese kätte eksperimendi korras erinevalt kuumenema panna. St ühe munavalge kollasega segamini kloppida ja teise muna nö härjasilmana küpsetada. Koostisainetes nimetatud aerosoolõli unustasime loomulikult lisada. Kohe märkasime saiaviilude hädavajalikkust, vaid nende abil suutsime ära hoida terve kapoti muutumise küpsetuspanniks. Õnneks tuli meile meelde lisada ka veidi soola. Jõeäärne ala oli sel päeval päris tuuline. Kartsime, et kuum tuuleiil kuivatab meie munad varakult ära, kuid lootsime siiski parimat.

Meie vapper härjasilm eksperimendi alguses:


Poole tunni möödudes käisime oma munadele vahehinnangut andmas. Mingisugune protsess neis käis ja suurima lootuse panime vaprale härjasilmale. Ülejäänud ooteaja sisustasime külma apelsinimahla juues ning käisime Murray jões ujumas ja ennast jahutamas.

Ajast, mil munad kapotile lõime, oli möödunud juba pikk ja kuum tund. Suutsime ennast lõpuks jõest välja ajada ning läksime Austraalia päikese poolt küpsetatud munadele lõplikku hinnangut andma. Meie segumuna oli kuum ning tugev tuul suutnud kapoti külge õhukese kilena ära kuivatada. Mingisugust suurt maitseelamust me sellest enam ei lootnud, isegi proovida ei tihanud. Härjasilma äärmise osaga oli lugu sama. Söömiskõlblik tundus veel vaid selle muna kollasem osa. Kõige õnnelikumad olime aga hoopis saiaviilude üle, mis osati mõnusalt munast läbi imbunud olid. Et mitte oma armastavat abikaasat täitsa nälga jätta, otsustasime oma härjasilma munakollase samuti saiaviilude sisse mässida ning gaasiballooni ja pliidi kaasabil püüda meie lõunasöök päästa. Eksperimendi lõpetuseks istuski Allan gaasipliidi ääres ja küpsetas endale munaseid saiaviile. :)

Päikeseküpsetatud munad tunni aja möödudes:


Saiasid praadiv armastav abikaasa:


Kokkuvõtteks võime öelda, et kuigi ilm tundub kohati meeletult kuum olevat, siis munade söömiskõlblikuks praadimiseks (õigemini kuumutamiseks) jääb sellest siiski puudu. Soovitame kõigil jääda tuntud meetodite juurde, et saaksite oma perekonda rõõmustada kiiremini valmiva ja lootustandvama söömaajaga. Meie suutsime aga oma kuuma päeva vahvalt ja sisukalt üle elada ning mis kõige peamine, pika ooteaja jooksul hästi tühjaks saanud kõhu tõttu tundusid meie munased saiad ülimaitsva delikatessina :)

4 kommentaari:

  1. Vahvad seiklused teil ja loodan,et saan siis kunagi teie retsepti ära proovida :) Kindlasti anna siis enda hinnagu,et kuidas asi toimib :)
    Ärge ennast seal kuumas siis liiga pruuniks küpsetage ja olge ikka säravd edasi...
    Hendrik palus ka kalli saata :)
    kalli-musi-pai ka minu poolt :)

    VastaKustuta
  2. Hahaa! Olete ikka naljatilgad! :) Aga vähemalt on siis nüüd tõestatud, et filmides nähtud munapraadimine päris nii lihtsalt ikak ei käi! :)))
    40 kraadi sooja! Ma ei kujuta sellist kuumust ettegi mitte!
    Aga teie pidage vastu ja olge sama mõnusad edasi! :)

    PS! Te võiks neid ekperimente kohe igakuiselt tegema hakata :) Väga lõbus ja huvitav oli lugeda! ;)

    VastaKustuta
  3. Munad tuleb panna ikka kapoti alla mootori peale,teil ju suur uhke mootor pealekauba. Seal saate terve kana ära küpsetada kui vaja. Soovitan muidugi muna või siis kana panna küpsetuspaberi sisse ja peaks minutitega valmis olema, vähemalt muna.Lõunasöök missugune.
    Edu teile.

    PS: Andke meile oma aadress - meil oleks vaja üks asi saata!

    VastaKustuta
  4. I wanted to inform You that Your blog has been submitted in my new search engine.

    VastaKustuta